Een vraag waar ik de mensen sinds een jaar of twee mee rond de oren sla. En vaak slaan ze keihard terug door me een ongecensureerde kijk te geven in hun ziel. Een mokerslag van eerlijkheid en kwetsbaarheid. Dat rammelt je wel even door mekaar. Lig je soms even knockout van. Heerlijk.

Het is mooi om te zien wat er gebeurt met mensen wanneer ze vertellen over die droom. Er gaat iets glanzen in hun ogen. Een geheimzinnig lachje rond hun mond. Ze staan plots weer oog in oog met een stukje essentie van zichzelf, dat ze misschien al een poosje uit het oog verloren waren. Dat is soms verhelderend, soms spannend, soms confronterend. Maar altijd boeiend om die droom te onderzoeken, te herbeleven of opnieuw uit te vinden. Ik ben een groot fan van levenslang dromen.

’De droom maakt het ons makkelijker om de nacht van ons af te schudden en de dag in te stappen’, vertelde filosofe Alicja Gescinska me. De droom is wat ons doet gaan, elke dag opnieuw. Wat ons voortdrijft. Grote en kleine dingen.  ’De Ziel in ons leven’, zo omschreef columnist en ex-reclameman Guillaume Van der Stighelen het. Met Ziel in de Duitse betekenis van doel. Al is de droom vaak meer een richtingaanwijzer dan een doel.

Ik luister heel graag naar mensen. Ik hou van hun verhalen, hun gedachten. Ik vang ze op en ik geef ze door. Ik vind het heerlijk als passanten me meenemen op reis door hun leven, als ze me vertellen over de toppen en de dalen, de kruispunten en de niet gekozen paden. Over de droom die hun pad kruist of verlicht, of die ze onderweg uit het oog verloren zijn. Praten met mensen leidt altijd tot nieuwe inzichten in mijn eigen leven.

Daarom lees je hier verhalen die ik opvang of uit de lucht pluk. Verhalen die troosten, die verhelderen en doen lachen. Verhalen van jou, van mij, van ons allemaal. Kleine stukjes blauwdruk van ons eigen kleine leven. Want het helpt als iemand het je even voordoet.

En de droom die schemert er altijd in door, in al die verhalen. In al die woorden. Worden als draden, tussen mensen en verhalen.
Woorden van dromen. Dreamwords.

O ja, je zal hier ook regelmatig een flard poëzie tegenkomen. Als er ooit woorden geschreven zijn die doen dromen…!

En die ene vraag mag je trouwens persoonlijk opvatten: wat is jouw droom?

 

Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *