Boelie.

Dat was mijn eerste woordje. Boelie. Soepvlees.

Het had poëtischer gekund. Of heroïscher. Interessanter. Aangrijpender. Indrukwekkender. Het eerste woordje een voorteken van een groot retorisch en literair talent. Maar nee. Dat was het allemaal niet. Het was boelie.

Nu hou ik wel van de smaak van boelie. Niet alleen in de soep, maar ook van de smaak van het woord in mijn mond. Ik hou van woorden, van alle woorden, van lieve, ware, wijze, rare, foute, ja soms zelfs van kwaaie woorden. Van hoe ze proeven, hoe ze klinken, wat ze zeggen, wat ze verzwijgen, hoe ze zich soepel tot gedachten, tot zinnen, tot verhalen vormen. Ik hou van woorden. En dus ook van boelie. Mijn eerste liefde.

En als we het hier op deze blog dan toch wel es over kinderdromen hebben, wel de mijne had alles met woorden te maken. Ik herinner me de wanhoop in de ogen van mijn juf Nederlands in het 1e middelbaar toen ik mijn eerste vrij opstel indiende: 20 bladzijdes over ’een dag uit het leven van de prullenmand’. Twee bladzijdes was de richtlijn. Maar zo’n prullenmand heeft veel te vertellen. Als die haar boekje opendoet… Het was een meisje ja.

Schrijven, fantaseren en vooral luisteren naar wat prullenmanden en andere interessante mensen en objecten rondom mij te vertellen hadden, het zat er toen eigenlijk al in.

Intussen zijn woorden zo’n beetje mijn hele wereld geworden. Ik schrijf ze, ik lees ze, ik luister ze, ik spreek ze. Als stem en pen, alles voor het woord.

Woorden die draden vormen, tussen mensen en verhalen.
Draadjesvlees. Zoals boelie in de soep.

Ik kan je nog vertellen dat ik verslaafd ben aan boeken en gedichten. Dat ik zot ben van radio maken. Dat ik doodgraag luister naar mensen en hun verhalen. Dat ik helemaal tot rust kom als ik schrijf. Dat ik heel graag op een podium, met een microfoon in mijn handen, sta te vragen en te vertellen. En dat ik al wandelend de chaos in mijn hoofd in zinnen dwing. Enfin, je ziet de rode draad wel.

De zee, Brugge en mijn huisgenoten zijn mijn andere grote liefdes, die zal ik hier zeker nog wel es onder woorden brengen.

Veel woordliefde!

Christina

PS Tussen haakjes en dit geheel terzijde, maar als je het woordje ’boelie’ opzoekt via google afbeeldingen, dan zit er een foto van Yves Leterme tussen je zoekresultaten…

www.christinavangeel.be

Share on Facebook